Andfjord Salmon, Skretting og Zooca® (Calanus® AS) går sammen om spesialutviklet laksefôr

Andfjord Salmon, Skretting Norge og Sortland-selskapet Zooca® har signert en intensjonsavtale som tilrettelegger for leveranse av et spesialutviklet laksefôr for Andfjord Salmon, og et langsiktig samarbeid for å øke anvendelsen av dyreplanktonet Calanus finmarchicus (Calanus) i laksefôr.

13. juli 2022

Andfjord Salmon, Skretting Norge og Sortland-selskapet Zooca® har signert en intensjonsavtale som tilrettelegger for leveranse av et spesialutviklet laksefôr for Andfjord Salmon, og et langsiktig samarbeid for å øke anvendelsen av dyreplanktonet Calanus finmarchicus (Calanus) i laksefôr.

Andfjord Salmon er den første lakseoppdrettsaktøren i verden som tar i bruk et kommersielt utviklet fôr som inneholder Calanus.  

– Ambisjonen vår er å utvikle verdens mest fiskevennlige og bærekraftige oppdrettsanlegg av sitt slag. Å ha vårt eget spesialutviklet fôr, med unike ingredienser fra en lokal leverandør, er en viktig byggekloss for å kunne nå dette målet, sier Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon, som hadde første smoltutsett lørdag 25. juni.  

– Fisken har funnet seg raskt til rette og viser allerede en god appetitt som blir bedre for hver dag. Fiskedødeligheten er ekstremt lav, så det har vært en lovende start, legger Martin Rasmussen til.

CALANUS® PLUS BY ANDFJORD SALMON

I februar i år inngikk Andfjord Salmon en strategisk fôrforsyningsavtale med Skretting, som er akvakulturvirksomheten til den globale dyrefôr- og ernæringsspesialisten Nutreco.  

Som del av denne avtalen har Skretting utviklet et fôr som er spesialdesignet for Andfjord Salmons gjennomstrømningsteknologi for å sørge for optimal vannkvalitet, fiskevelferd og vekstforhold i det landbaserte bassenget. Dette skal sørge for produksjon av laks av ypperste kvalitet. 

Fôret har fått navnet «CALANUS® Plus by Andfjord Salmon». Det består av fôringredienser som er velprøvd fra landbasert lakseoppdrett. Fôrsammensetningen er imidlertid skreddersydd for Andfjord Salmons gjennomstrømningsanlegg og plassering på Andøya.  

CALANUS® Plus by Andfjord Salmon er det første fôret som bruker dyreplanktonet Calanus finmarchicus som råvareingrediens. Fôret inneholder også algeolje som et alternativ til marin fiskeolje.  

Calanus finmarchicus er naturens eget «startfôr» for fisk. Det er et naturlig byttedyr som er biologisk tilpasset til å gi best mulig næringsopptak for fisk. Ved å tilsette Zooca® Hydrolysate lagd fra Calanus finmarchicus i fôret, stimulerer vi fiskens appetitt i overgangen til saltvann. Vi ser frem til å samarbeide med Zooca® (Calanus AS) og Andfjord Salmon for å utnytte det store potensialet som Calanus finmarchicus representerer, sier Mads Martinsen, direktør for produktutvikling og bærekraft hos Skretting.  

LOKAL LEVERANDØR

Det er selskapet Zooca® (Calanus AS) som skal levere Zooca® Hydrolysate til Skretting. Selskapet prosesserer Calanus finmarchicus ved selskapets anlegg på Sortland i Vesterålen, i nærheten av Andfjord Salmons anlegg på Kvalnes.  

Zooca® (Calanus AS) har over en 20-års periode forsket, studert og utviklet teknologi for bærekraftig høsting og prosessering av det lille dyreplanktonet Calanus finmarchicus. Det er en innovativ, ny marine ressurs som kan vise til en rekke helsegevinster for både mennesker og dyr. Calanus finmarchicus er en av de mest tallrike dyreartene på planeten med en årlig reproduksjon på cirka 300 millioner tonn, og det er Norges største høstbare og fornybare marine ressurs. I dag høster selskapet årlig kun rundt 0,0005 prosent av det totale volumet.  

– Gjennom bærekraftig utnyttelse av næringsstoffer med høy ytelse fra Calanus finmarchicus så er det stort potensial for å forbedre menneskehelse og sikre overlegen dyreernæring over hele verden. Vi er svært glade for å sikre dette kommersielle gjennombruddet innen laksefôr sammen med Andfjord Salmon og Skretting, sier Hogne Abrahamsen, internasjonal kundeansvarlig hos Zooca.    

– Ved å bruke et lokalt høstet råstoff, produsert på et lokalt produksjonsanlegg, og bruke hele dyret, kan vi gjøre fôret vårt enda mer bærekraftig og laksen vår enda sunnere. Vi ser frem til å bruke CALANUS® Plus by Andfjord Salmon på Kvalnes-anlegget vårt, og til det langsiktige samarbeidet med Skretting og Zooca, legger Martin Rasmussen til.

KONTAKTER

Media:

Martin Rasmussen, CEO, +47 975 08 665, martin@andfjord.no

Investorer:

Bjarne Martinsen, CFO, +47 975 08 345, bjarne.martinsen@andfjord.no

OM ANDFJORD SALMON

På Kvalnes, Andøya i Vesterålen, har Andfjord Salmon utviklet et innovativt og bærekraftig konsept for oppdrett av atlanterhavslaks, basert på gjennomstrømningsteknologi. Selskapets ambisjon er å bygge verdens mest bærekraftige oppdrettsanlegg av sitt slag.

Andfjord Salmon er notert på Euronext Growth med tickeren ANDF.